Jednostavno i ukusno jelo koje možete nositi i na posao. Šnicle možete pripremiti od bilo čega, a posebno ukusna i zdrava varijanta je, dakako, od vrlo zdrave namirnice koju bismo trebali jesti što češće – heljde.

Sastojci:

100 g heljdine kaše

2 mrkve

5 listova kelja

pola ljubičastog luka

1 jaje

2-3 velike kašike brašna

prezla

so, biber

Priprema:

  1. Heljdu skuhajte i ostavite da se ohladi. Mrkvu narežite na kolutiće i stavite kuhati, a kelj namačite 5-10 minuta u kipućoj vodi da omekša.
  2. Heljdu usitnite u blenderu ili štapnim mikserom te joj dodajte kuhanu mrkvu i narezan kelj. Začinite i svemu dodajte nasjeckani luk.
  3. Smjesi dodajte jaje i brašno te oblikovati šnicle. Uvaljajte ih u prezlu te pržite na vrućem ulju.