Brzo, jednostavno i ukusno: Savršeno mekane američke palačinke

po Vasa Kuharica

Ovakva vrsta palačinki postaje sve popularnija i na našim prostorima. Američke palačinke razlikuju se od naših ponajprije po debljini i veličini. Kada se ispeku, one su debele oko pola centimetra. Dok su još vruće premazuju se s malo maslaca, slažu jedna na drugu, a onda se, klasično američki, preliju javorovim sirupom. Na takav način ostaju sočne, spužvaste i tope

Sastojci:

1,5 šolja brašna

3,5 kašičice praška za pecivo

1 kašičica soli

1 kašika šećera

1 ¼ šolje mlijeka

1 jaje

3 kašike otopljenog putera

Pripreme:

  1. Prosijte brašno, prašak za pecivo, šećer i so.
  2. U sredini brašna napravite rupu pa uspite mlijeko, jaje i otopljeni puter.
  3. Mutite dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Ugrijte blago nauljenu tavu i sipajte smjesu.
  5. Pecite s obje strane dok ne porumeni i servirajte.

Preporučujemo