Brzo i jednostavno: Mirisni cheesecake s jabukama i karamelom

po Vasa Kuharica

Neka vas osvoji zamamni miris vanilije i cimeta dok dinstate jabuke, a zatim sve zajedno upakirajte u finu kremu od sira. Posebno je važno dobro ohladiti kolač kako bi zadržao svoj oblik, a ipak ostao kremast. Na kraju ga možete začiniti karamelom i orašastim plodovima poput oraha ili lješnika.

Sastojci:  

150 g keksa

6 kašika maslaca

3 jabuke

1 kašičica cimeta

1 vanilin šećer

300 g krem sira

4 kašike šećera

100 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Jabuke naribajte ili narežite na sitne kockice.
  2. Na tavi otopite kašiku maslaca, dodajte jabuke, cimet i vanilin šećer pa kuhajte dok jabuke ne omekšaju.
  3. Za to vrijeme u blender ubacite kekse, usitnite ih i dodajte maslac kako bi dobili smjesu koju možete prstima utisnuti u kalup.
  4. Šećer i krem sir izmiksajte pa dodajte jabuke i dobro pomiješajte.
  5. Spremite u frižider na pola sata, a za to vrijeme istucite slatko vrhnje kojim ćete premazati vrh kolača prije posluživanja.

Preporučujemo