Sastojci: 400 g mljevenog telećeg buta, 1 zreliji avokado, 3-4 sušena paradajza, 1/4 limuna, naribana korica polovine limuna, so, biber.
Priprema:
1. Gril tavu zagrijte na srednje jako temperaturi. Mljeveno meso stavite u posudu, dodajte so i biber te naribanu koricu limuna pa sve dobro promiješajte te među dlanovima napravite tanke polpetice. Trebaju biti tanke jer ćete od dvije polpete raditi burger.
2. U drugoj posudi izmiksajte avokado, sitno narezan sušeni paradajz, sok cijeđenog limuna. Izmiksajte smjesu dok ne postane kremasta.
3. Na polovinu polpeta razdijelite kremicu od avokada, pazeći da krema ostaje na sredini kako ne bi curila van kad je poklopite drugom polpetom. Polpetu s avokadom poklopite i stisnite po rubovima, sa svih strana, da smjesa ne curi van.
4. Burgere pecite na gril tavi 6-8 minuta sa svake strane. Kada su burgeri gotovi, ostavite ih 10-ak minuta da se “smire” kako bi se sokovi od mesa i avokada sljubili. Uz burgere servirajte zelenu salatu.