Burger sa namazom od sira

po Vasa kuharica

Sastojci za burger:

500 g mljevenog mesa,

1 srednja glavica crnog luka,

2 veća čehna bijelog luka,

vezica svježeg peršuna,

mljeveni biber,

so,

mješavina začina,

1 jaje,

2 pune kašike prezli,

1 puna kašika senfa.

Namaz od sira:

200 g slanog sira,

šaka oraha,

mljeveni biber,

vezica svježeg vlasca,

maslinovo ulje.

I još:

somun,

majoneza,

paradajz,

rukola.

Priprema:

1. Crni i bijeli luk usitniti pomoću sjecka. U posudi sjediniti mljeveno meso, usitnjeni luk, sitno sjeckani peršun, jaje, senf, prezle i začine po ukusu. Rukama sjediniti i dobro izgnjaviti kako bi se dobila homogna masa.

2. Od pripremljene mase rukama blago nakvašenim u vodi formirati burgere. Gril tavu zagrijati, poredati burgere i peći po 5 minuta, sa svake strane.

3. Za to vrijeme pripremiti namaz od sira. U tavi propržiti sjeckane orahe, tek da zamirišu. Vlasac sitno isjeckati. Sve sastojke sjediniti. Dodati ulje tek da poveže masu, da bude kompaktnija i kremasta.

4. Gotove burgere staviti u posudu s poklopcem, do služenja.
Somun rasjeći, pa ga blago prepeći na gril tavi. Po želji i ukusu puniti sastojcima i prilozima.

Preporučujemo