Sastojci za burger:
500 g mljevenog mesa,
1 srednja glavica crnog luka,
2 veća čehna bijelog luka,
vezica svježeg peršuna,
mljeveni biber,
so,
mješavina začina,
1 jaje,
2 pune kašike prezli,
1 puna kašika senfa.
Namaz od sira:
200 g slanog sira,
šaka oraha,
mljeveni biber,
vezica svježeg vlasca,
maslinovo ulje.
I još:
somun,
majoneza,
paradajz,
rukola.
Priprema:
1. Crni i bijeli luk usitniti pomoću sjecka. U posudi sjediniti mljeveno meso, usitnjeni luk, sitno sjeckani peršun, jaje, senf, prezle i začine po ukusu. Rukama sjediniti i dobro izgnjaviti kako bi se dobila homogna masa.
2. Od pripremljene mase rukama blago nakvašenim u vodi formirati burgere. Gril tavu zagrijati, poredati burgere i peći po 5 minuta, sa svake strane.
3. Za to vrijeme pripremiti namaz od sira. U tavi propržiti sjeckane orahe, tek da zamirišu. Vlasac sitno isjeckati. Sve sastojke sjediniti. Dodati ulje tek da poveže masu, da bude kompaktnija i kremasta.
4. Gotove burgere staviti u posudu s poklopcem, do služenja.
Somun rasjeći, pa ga blago prepeći na gril tavi. Po želji i ukusu puniti sastojcima i prilozima.