Sastojci za tijesto:
2 šolje mlake vode,
1 kesica kvasca,
2 kašike ulja,
1 kašika soli,
1 kašičicia šećera,
400 g brašna.
Fil:
450 g špinata,
2 glavice luka,
1 čehno bijelog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
250 g sira mozzarella,
so, biber.
Za premaz:
1 jaje.
Priprema:
- Kvasac pomiješati s malo tople vode i šećerom i ostaviti da se digne. U dublju posudu staviti brašno, dodati uzdignuti kvasac i ostale sastojke te zamijesiti tijesto. Ostaviti na toplom mjestu sat.
- Luk i bijeli luk sitno narezati i staviti zagrijanu tavu s maslinovim uljem. Dinstati nekoliko minuta i dodati špinat koji ste prethodno otopili i ocijedili višak vode. Začiniti solju i biberom. Kuhati na laganoj vatri 5 minuta.
- Tijesto razdijeliti na 4 dijela te svaki dio posebno razviti u oblik kruga. Na polovinu kruga staviti punjenje od špinata i poviše rasporediti kriške mozzarelle. Preklopiti drugom polovinom tijesta i krajeve učvrstiti. Calzone posložiti na pleh za pečenje koji ste prekrili pek papirom. Umutiti jaje i premazati calzone. Peći oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.