Calzone sa špinatom

po Vaša Kuharica

Sastojci za tijesto:

2 šolje mlake vode,

1 kesica kvasca,

2 kašike ulja,

1 kašika soli,

1 kašičicia šećera,

400 g brašna.

Fil:

450 g špinata,

2 glavice luka,

1 čehno bijelog luka,

2 kašike maslinovog ulja,

250 g sira mozzarella,

so, biber.

Za premaz:

1 jaje.

Priprema:

  1. Kvasac pomiješati s malo tople vode i šećerom i ostaviti da se digne. U dublju posudu staviti brašno, dodati uzdignuti kvasac i ostale sastojke te zamijesiti tijesto. Ostaviti na toplom mjestu sat.
  2. Luk i bijeli luk sitno narezati i staviti zagrijanu tavu s maslinovim uljem. Dinstati nekoliko minuta i dodati špinat koji ste prethodno otopili i ocijedili višak vode. Začiniti solju i biberom. Kuhati na laganoj vatri 5 minuta.
  3. Tijesto razdijeliti na 4 dijela te svaki dio posebno razviti u oblik kruga. Na polovinu kruga staviti punjenje od špinata i poviše rasporediti kriške mozzarelle. Preklopiti drugom polovinom tijesta i krajeve učvrstiti. Calzone posložiti na pleh za pečenje koji ste prekrili pek papirom. Umutiti jaje i premazati calzone. Peći oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

 

Preporučujemo