Sastojci:
2 čehna bijelog luka,
4 kašike maslinovog ulja,
800 g nasjeckanih pelata,
so,
biber,
šećer,
25 g maslaca,
30 g brašna,
500 ml mlijeka,
50 g naribanog parmezana,
naribani muškatni oraščić,
200 g špinata,
2 male prase,
250 g ricotte,
12 cannellona,
125 g mozzarelle.
Priprema:
1. Bijeli luk ogulite i nasjeckajte. Polovicu pržite na 2 kašike vrućeg ulja dok ne postane staklast. Dodajte paradaj, so, biber i šećer. Krčkajte 5 minuta pa još po potrebi začinite.
2. Otopite maslac, dodajte brašno te uz miješanje pržite 1-2 minute. Ulijte mlijeko pa krčkajte uz miješanje sljedećih 4 do 5 minuta.
Umiješajte parmezan, posolite, pobiberite i začinite muškatnim oraščićem. Zagrijte rernu na 200 stepeni.
3. Špinat operite i očistite. Prasu očistite, operite i narežite na kolutove. Ostatak ulja zagrijte pa na njemu dinstajte preostali bijeli luk, prasu i špinat te na kraju začinite.
4. U povrće umiješajte ricottu pa time punite cannellone. Polažite ih u namašćenu vatrostalnu posudu, prekrijte umakom od paradajza i tako činite dok ne poslažete sve cannellone. Prekrijte mozzarellom i bešamelom te pecite u rerni 40 minuta.