Cantuccini: Prhki keksi s bademom

po Vasa Kuharica

Svoj recept za brzinske i jednostavne prhke kekse koje možete bez problema prilagoditi vašem ukusu i dodati orašasto voće prema želji.

Sastojci:

300 g glatkog brašna

120 g šećera

125 g badema

3 jaja

60 g omekšalog maslaca

2 vanilin šećera

prstohvat soli

naribana korica jednog limuna

1 kašika ruma

1 prašak za pecivo

Priprema:  

1. U veću posudu staviti jaja, maslac i šećer te ručno miješati. Zatim dodati so, koricu limuna, rum i cijele bademe pa kuhačom dobro sjediniti.

2. Postepeno dodavati brašno s praškom za pecivo te ručno umijesiti tijesto. Tijesto staviti u frižider oko pola sata da se malo stisne.

3. Na pobrašnjenu podlogu staviti tijesto, premijesiti ga i podijeliti na dva dijela. Oblikovati dva duguljasta hljepčića dužine 35 cm i staviti na podlogu za pečenje na koju je poželjno prije staviti papir za pečenje.

4. Hljepčiće peći 15 do 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Još mlake jako oštrim nožem (zbog badema koji su u komadu) narezati na prutiće te ih složiti na pleh, vratiti u pećnicu i sušiti na 100 stepeni minimalno 10 minuta sa svake strane. Pospremiti ih u kutiju za kekse jer mogu dugo stajati.

 

 

Preporučujemo