Carbonara s jajima

po Vasa kuharica

Carbonara je savršeno jelo kada vam se jede nešto božanstveno kremasto i mirisno. Najvažnije je od svega da jaja ne pretvorite u kajganu, a kako biste to spriječili, jaja nemojte dodavati dok je tava na vatri.

Miješanjem tjestenine prilikom dodavanja jaja dodatno će pasti temperatura, kao i rizik od grudica. Iako talijanski čistunci smatraju da grašku nema mjesta u tradicionalnom receptu, želite li ovom jelu dati dozu slatkoće i učiniti ga hranjivijim, te poigrati se teksturom, nema razloga da ga preskočite.

Sastojci: 250 g tjestenine, 50 g suhog mesa, 25 ml maslinova ulja, 1 veliko jaje, 2 žumanjka, 30 g parmezana, 1 glavica luka, 150 g graška, so i biber.

Priprema:

1. Nasjeckajte luk i pržite ga na zagrijanom ulju oko pet minuta. Dodajte grašak i malo vode pa nastavite pirjati dok ne omekša, a tekućina se ne reducira.
2. U veliku tavu ulijte ulje pa pržite suho meso. Dodajte grašak u tavu. Pomiješajte istučena jaja sa sirom i biberom.
3. Skuhajte tjesteninu u velikom loncu s puno posoljene vode dok ne bude al dente. Ocijedite je i hvataljkama iz vode stavljajte u tavu sa suhim mesom i graškom, koju maknite s vatre.
4. Ulijte smjesu jaja i dobro miješajte da se jaja zalijepe za tjesteninu i prekriju je, pazeći da se ne zgruša.

 

Preporučujemo