Česte grešeke koje pravimo kada pečemo meso

po Vasa kuharica

Savršeni pohanac ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da bi to postigli, trebate izbjegavati neke greške.

Veći komadi mesa trebaju više vremena za termičku obr5dau od onih manjih. Upravo zbog toga trebali biste izbjegavati simultano pohovanje komada meswa različite veličine i debljineu istoj tavi te vađenje u isto vrijeme. Ako tako ne uradite, jedan komad mesa će presušiti, dok će drugi ostati krvav. Meso uvijek režite na istu debljinu.

Dobar okus će imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira kolikos u tanki, dodatno ih stanjite. Takvo meso će se dobro ispeći.

Nikada hladan i mokar komad mesa ne stavljajte u tavu, jer ćete izazavati špricanje na sve strane. Meso izvadite iz frižidera pola sata prije pohovanja, obavezno ga posušite prije stavljanja u jaje i brašno. Da bi meso imalo ukusan i hrskav omotač, umočite ih u namirnice za pohovanje nekoliko puta.

Posolite jaja i brašno, a u krušne mrvice možete dodati i nešto nasjeckanog začinskog bilja, te tako odrescima dati dodatnu dozu okusa.
Pečeno meso stavite na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće.

Preporučujemo