Cheesecake od čokolade i narandže

po Vasa kuharica

Sastojci:

 

300 grama keksa,

150 grama maslaca,

naribana korica jedne narandže,

malo soka od narandže,

360 grama krem sira,

150 grama šećera u prahu,

300 mililitara slatkog vrhnja,

300 grama čokolade s narandžom (plus još malo za posipanje),

nekoliko komada narandže.

 

Priprema:

 

  1. Kekse stavite u posudu, na papir za pečenje ili u multipraktik i usitnite ih. Nakon toga naribajte koricu jedne narandže koju ste prije toga dobro oprali i pomiješajte je zajedno s keksima. E i sad u smjesu dodajte sok.

 

  1. Na slabijoj vatri otopite maslac te i njega dodajte u mješavinu keksa i korice narandže te dobro miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu prebacite u pleh za pečenje koji ste prekrile papirom te sve dobro utisnite kako biste ravnomjerno rasporedile smjesu. Stavite u frižider na 20-ak minuta, a za to vrijeme pripremite kremu.

 

  1. Otopite čokoladu s narandžom (ako ne uspijete nabaviti ovakvu čokoladu, možete koristiti mliječnu ili čokoladu za kuhanje u koju ste ulili sok jedne svježe narandže). Čokoladu otapajte na pari, na laganoj vatri, a kad se otopi, ostavite je sastrane da malo odstoji.

 

  1. Pomiješajte krem sir i šećer u prahu, a u posebnoj zdjeli lagano istucite slatko vrhnje. Dodajte vrhnje u mješavinu šećera i sira, a zatim u sve dodajte i otopljenu čokoladu te sve dobro promiješajte dok ne dobijete smeđu čokoladnu kremu. Kremu stavite na ohlađenu podlogu od keksa i ravnomjerno rasporedite.

 

  1. Gotovi cheesecake stavite u frižider na pet sati, ili u zamrzivač na sat. Kad je desert ohlađen, pospite ga naribanom čokoladom i ukrasite komadićima narandže ili naribanom koricom narandže.

 

 

Preporučujemo