Sastojci za podlogu:

 

100 g suhog keksa,

2 kašike šećera,

70 g maslaca.

 

Krema:

 

500 g krem (ili svježeg) sira,

50 g bijele čokolade,

250 ml vrhnja za šlag,

40 g šećera,

2 vanilin šećera,

2 kašičice (10 g) želatina u prahu.

 

Preljev od višanja:

 

200 ml soka od višanja (iz kompota),

100 g višanja,

2 kašike praha pudinga od vanilije,

3 kašike šećera.

 

Priprema:

 

  1. Keks sameljite, pomiješajte ga sa šećerom i rastopljenim maslacem pa utisnite u dno okruglog kalupa, čije se stranice obložili plastičnom folijom (kako se krema ne bi zalijepila).

 

  1. Sir umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno umutite vrhnje u šlag pa sjedinite sa kremom. Bijelu čokoladu rastopite i dodajte kremi. Želatin pripremite i umiješajte u kremu. Rasporedite kremu po podlozi, stavite u frižider dok pripremite preljev.

 

  1. Za preljev pomiješajte sok iz kompota od višanja sa šećerom te cijelim višnjama bez košpica. Stavite na umjerenu vatru. Kad se šećer otopio, u preljev prosijte prah vanilin pudinga, da se ne bi stvarale grudvice. Još kratko kuhajte dok ne zgusne pa sklonite s vatre i pustite da se malo prohladi. Porom ga rasporedite preko kreme i sve ostavite u frižideru nekoliko sati.