Sastojci:
600 g šećera,
1,9 l mlijeka,
3 kašike brašna,
prstohvat soli,
4 jaja,
230 g neslanog krem sira,
kašičica ekstrakta vanilije,
450 g malina,
460 ml slatke pavlake.
Priprema:
- Pomiješajte u šerpi šećer, brašno i so. Postepeno umiješajte mlijeko i promiješajte. Smjesu kuhajte na umjerenoj vatri dok ne prokuha. Kuhajte još dvije minute dok se ne zgusne. Sklonite s vatre da se malo ohladi.
- Malo smjese s mlijekom dodajte umućenim jajima, promiješajte pa sve vratite u smjesu. Miješajte i kuhajte na umjerenoj temperaturi dok ne dostigne 160 stepeni ili ne počne da se zadržava na poleđini metalne kašike. Umiješajte sir dok se ne otopi.
- Sklonite sa vatre. Brzo ohladite tako što ćete šerpu staviti u posudu s ledenom vodom i miješajte sladoled dvije minute. Umiješajte ekstrakt vanilije. Preko sladoleda stavite plastičnu foliju da se ne stvori kora i stavite da se hladi nekoliko sati u frižideru.
- Kad se ohladi, dodajte maline i slatku pavlaku i promiješajte. Stavite u posude i zaledite.