Sastojci:

 

600 g šećera,

1,9 l mlijeka,

3 kašike brašna,

prstohvat soli,

4 jaja,

230 g neslanog krem sira,

kašičica ekstrakta vanilije,

450 g malina,

460 ml slatke pavlake.

 

Priprema:

 

  1. Pomiješajte u šerpi šećer, brašno i so. Postepeno umiješajte mlijeko i promiješajte. Smjesu kuhajte na umjerenoj vatri dok ne prokuha. Kuhajte još dvije minute dok se ne zgusne. Sklonite s vatre da se malo ohladi.

 

  1. Malo smjese s mlijekom dodajte umućenim jajima, promiješajte pa sve vratite u smjesu. Miješajte i kuhajte na umjerenoj temperaturi dok ne dostigne 160 stepeni ili ne počne da se zadržava na poleđini metalne kašike. Umiješajte sir dok se ne otopi.

 

  1. Sklonite sa vatre. Brzo ohladite tako što ćete šerpu staviti u posudu s ledenom vodom i miješajte sladoled dvije minute. Umiješajte ekstrakt vanilije. Preko sladoleda stavite plastičnu foliju da se ne stvori kora i stavite da se hladi nekoliko sati u frižideru.

 

  1. Kad se ohladi, dodajte maline i slatku pavlaku i promiješajte. Stavite u posude i zaledite.