Cheesecake u čaši sa pistacijama

po Vasa Kuharica

Sastojci za podlogu ili bazu:

50 g integralnog keksa

25 g maslaca

 

Za kremu:

100 g grčkog jogurta

50 g svježeg krem sira

75 g slatkog vrhnja

1 kašika šećera u prahu

 

Za preljev:

250 g malina

1 kašika šećera

1 kašika svježe cijeđenog soka limuna

šaka pistacija

 

Priprema:

  1. Keks sameljite i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše, zbijte pomoću oblog dijela kašike te ostavite u frižider dok pripremate ostatak kolača.

 

  1. Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine.

 

  1. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u frižider na najmanje jedan sat. U međuvremenu, svježe maline stavite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje.

 

  1. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u frižider do posluživanja. Na vrh stavite sitno sjeckane pistacije.

Preporučujemo