Cicvara – jelo za zetove i najbolje goste

po Vasa Kuharica

Cicvara je tradicionalno jelo koje su naši preci spremali svakodnevno i nije se mogla zamisliti kuća bez dobre cicvare. Nažalost, zadnjih decenija je zapostavljeno, bez razloga, jer je starinska cicvara ukusno i kalorično jelo, čak i zdravo ako u nju stavite dobre mliječne namirnice i integralno brašno. Smatra se da je cicvara jelo za doručak, ali ona može da se sprema i jede u svako doba dana.

Sastojci:

200 g brašna

1/2 l mlijeka

3 dl kajmaka

malo soli

Priprema:

1. Brašno i so staviti u lonac pa dosipati postepeno mlijeko i dobro razmutiti.
2. Staviti lonac na vatru, dodati kajmak i kuhati neprestano miješajući.

3. Cicvara je gotova kad masnoća iz kajmaka ispliva na površinu.

 

 

Preporučujemo