Čili od povrća

po Vaša Kuharica

Sastojci:

1 suha čili-paprika,

pola svježe crvene čili paprike,

1 glavica luka,

1 kašičica slatke dimljene mljevene paprike,

pola kašičice sjemenki kumina,

1-2 čehna bijelog luka,

1 velika veza svježeg korijandera,

maslinovo ulje,

2 paprike različitih boja,

konzerva od 400 g leblebija,

konzerva od 400 g tamnog graha,

700 g pasate od paradajza,

200 g riže.

Priprema:

  1. U multipraktik staviti čili-paprike, oguljeni i prepolovljeni luk, papriku i sjemenke kumina, dodati izgnječeni neoguljeni bijeli luk, stabljike korijandera (listove sačuvajte), 2 kašike ulja i sve izmiksati.
  2. Smjesu prebaciti u lonac, dodati očišćene i krupno nasječene paprike, ocijeđene leblebije i tamni grah, po prstohvat soli i bibera i pasatu, sve dobro promiješati i poklopiti.
  3. Probati čili, po potrebi dodati soli ili bibera, a lonac ostaviti bez poklopca. U sredini čilija napraviti udubljenje pa sipati kuhanu rižu. Lonac pred kraj kuhanja poklopiti da se riža još malo zagrije.

 

Preporučujemo