Sastojci:
1 suha čili-paprika,
pola svježe crvene čili paprike,
1 glavica luka,
1 kašičica slatke dimljene mljevene paprike,
pola kašičice sjemenki kumina,
1-2 čehna bijelog luka,
1 velika veza svježeg korijandera,
maslinovo ulje,
2 paprike različitih boja,
konzerva od 400 g leblebija,
konzerva od 400 g tamnog graha,
700 g pasate od paradajza,
200 g riže.
Priprema:
- U multipraktik staviti čili-paprike, oguljeni i prepolovljeni luk, papriku i sjemenke kumina, dodati izgnječeni neoguljeni bijeli luk, stabljike korijandera (listove sačuvajte), 2 kašike ulja i sve izmiksati.
- Smjesu prebaciti u lonac, dodati očišćene i krupno nasječene paprike, ocijeđene leblebije i tamni grah, po prstohvat soli i bibera i pasatu, sve dobro promiješati i poklopiti.
- Probati čili, po potrebi dodati soli ili bibera, a lonac ostaviti bez poklopca. U sredini čilija napraviti udubljenje pa sipati kuhanu rižu. Lonac pred kraj kuhanja poklopiti da se riža još malo zagrije.