Sastojci: 2 velike cvekle – oguljene, 3 jaja, 2/3 šolje smeđeg šećera, 1/3 šolje bijelog šećera, 1/2 šolje ulja, 2 kašičice ekstrakta vanilije, 1 i 1/4 šolje kakaa u prahu – nezaslađenog, 3/4 šolje brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice soli, 1 šolja tamne čokolade (najmanje 60%), nasjeckane na sitne komadiće.
Priprema:
1. Skuhajte cveklu u vodi 25 minuta – dok ne omekša toliko da nož lagano prođe kroz nju. Ocijedite ih dobro i propasirajte štapnim mikserom (ili multipraktikom) – po potrebi dodajte kašiku ili dvije vode kako biste dobili glatki pire. Zatim ga ostavite da se ohladi.
2. Zagrijte rernu na 175 stepeni. U većoj zdjeli umutite jaja, ulje i šećer. Dodajte ekstrakt vanilije i pire od cvekle te sve dobro izmiješajte. Dodajte i brašno u koje ste umiješali prašak za pečenje, kakao u prahu i so. Ponovo sve dobro izmiješajte te na kraju umiješajte i usitnjenu čokoladu.
2. Ulijte tijesto u namašćeni pleh za pečenje (ili obložen papirom za pečenje), otprilike veličine 33×23 cm. Pecite oko 30 minuta. Isprobajte je li kolač gotov čačkalicom (mora izaći čista). Ohladite kolač prije posluživanja.