Čokolada u čaši

po Vaša Kuharica

Isprobajte čokoladnu pjenastu kremu u čaši za koju vam ne treba više od 15 minuta

 

Sastojci:

120 g piškota

2 dl crne kafe

5 kašičica amaretta ili maraschina

200 g tamne čokolade

220 g mascarponea

3 dl vrhnja za šlag

3 kašike šećera u prahu

4 jaja

ušećerene trešnje za ukras

 

Priprema:

  1. Skuhajte jaku crnu kafu i ohlađenu pomiješajte s maraschinom ili amarettom. Razlomite piškote na komadiće i posložite ih u zdjelu. Zalijte ih kafom. Izmiksajte žumanca sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane gusta.
  2. Umiješajte mascarpone i izmiješano vrhnje za šlag. Istucite čvrsti snijeg od bjelanaca, a zatim ga umiješajte u smjesu sa sirom. Razlomite kockice čokolade i rastopite ih na pari.
  3. Pripremite čaše za dezert. U svaku na dno posložite malo kreme od mascarponea pa red namočenih piškota koje zalijte rastopljenom čokoladom. Opet posložite red kreme, rastopljenu čokoladu i ukrasite čokoladom u prahu. Ostavite zdjelicu na hladnom jedan sat, a zatim poslužite.

Preporučujemo