Sastojci za biskvit:

 

150 g šećera,
150 g brašna,
pola dl tamnog ruma.

 

Krema:

7 jaja,
250 g maslaca,
100 g čokolade,
6 kašika šećera u prahu,
4 dl vrhnja za šlag.

 

Priprema:

 

  1. Žumancad i šećer miješajte dok smjesa ne postane gusta i pjenasta pa dodajte limunovu koricu prema želji. Umutite čvrst snijeg od bjelanaca pa ga postupno s brašnom dodajte u smjesu od žumanaca.

 

  1. Podijelite smjesu za biskvit na dva dijela. Od jednog dijela ispecite biskvit u obliku torte, a od drugog četvrtasti oblik kako biste mogli izrezati dvije trake širine šest cm i dugačke toliko da kada se spoje budu veličine kalupa za tortu. Pecite na temperaturi od 180 stepeni oko 15-20 minuta. Pripremljeni biskvit stavite u oblik za tortu, a rubove obložite trakama tako da se spoje i sve poprskajte rumom.

 

  1. Za kremu narendajte čokoladu i otopite je na pari. Maslac dobro umutite tako da ga dugo miksate. Kad postane gladak, umiješajte šećer i otopljenu čokoladu. Ponovno sve izmiješajte da smjesa postane glatka. Umiješajte jedno po jedno žumance. Umutite čvrst snijeg od bjelanaca i polako umiješajte u kremu.

 

  1. Izlijte kremu na biskvit u kalupu za tortu i stavite u frižider. Neka se preko noći dobro stvrdne i stisne. Prije posluživanja izvadite je iz kalupa i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.