Sastojci za beze podlogu:

 

6 bjelanaca,

300 g šećera,

3 kašike kakaa u prahu,

1 kašika vinskog sirćeta,

50 g čokolade za kuhanje, sitno narezane.

 

Za preljev:

 

500 ml punomasnog slatkog vrhnja,

500 g malina,

2-3 kašike grubo narendane čokolade za kuhanje.

 

Priprema:

 

  1. Rernu ugrijte na 180 stepeni, a lim obložite papirom za pečenje. Na papiru nacrtajte krug prečnika 23 cm.

 

  1. Mutite bjelanca dok se ne počnu stvarati glatki vrhovi, pa dodajite šećer, kašiku po kašiku, dok beze smjesa ne postane kruta i sjajna. Pospite kakaom, poprskajte sirćetom i nasjeckanom cokoladom. Potom njezno miješajte dok kakao sve ne prožme.

 

  1. Stavite na lim za pecenje, u obliku nacrtanog kruga, pa oblikujte. Stavite u rernu i odmah smanjite temperature na 150 stepeni te pecite oko sat vremena. Kad je pečena, podloga bi trebala biti hrskava po rubovima i sa strane, a suha na površini. Isključite vatru i pustite da se kora ohladi unutra, uz odškrinuta vrata rerne.

 

  1. Prebacite koru na ravnu podlogu. Umutite slatko vrhnje pa ga razmažite po povrsini te po njemu razbacajte maline. Grubo narendajte čokoladu i komadiće pospite po malinama.