Sastojci za beze podlogu:
6 bjelanaca,
300 g šećera,
3 kašike kakaa u prahu,
1 kašika vinskog sirćeta,
50 g čokolade za kuhanje, sitno narezane.
Za preljev:
500 ml punomasnog slatkog vrhnja,
500 g malina,
2-3 kašike grubo narendane čokolade za kuhanje.
Priprema:
- Rernu ugrijte na 180 stepeni, a lim obložite papirom za pečenje. Na papiru nacrtajte krug prečnika 23 cm.
- Mutite bjelanca dok se ne počnu stvarati glatki vrhovi, pa dodajite šećer, kašiku po kašiku, dok beze smjesa ne postane kruta i sjajna. Pospite kakaom, poprskajte sirćetom i nasjeckanom cokoladom. Potom njezno miješajte dok kakao sve ne prožme.
- Stavite na lim za pecenje, u obliku nacrtanog kruga, pa oblikujte. Stavite u rernu i odmah smanjite temperature na 150 stepeni te pecite oko sat vremena. Kad je pečena, podloga bi trebala biti hrskava po rubovima i sa strane, a suha na površini. Isključite vatru i pustite da se kora ohladi unutra, uz odškrinuta vrata rerne.
- Prebacite koru na ravnu podlogu. Umutite slatko vrhnje pa ga razmažite po povrsini te po njemu razbacajte maline. Grubo narendajte čokoladu i komadiće pospite po malinama.