Sastojci za čokoladne kore:

 

6 bjelanaca (dvije kore),

250 g šećera u prahu,

kašičica limunovog soka (ili bijelog sirćeta),

kašičica gustina,

4 kašičice kvalitetnog kakaa.

 

Za punjenje:

 

200 g čokolade,

kašika maslaca,

1 litar slatkog vrhnja,

1-2 kašike šećera u prahu,

kašičica ekstrakta vanilije,

2 mjerice različitog šumskog voća (jagode, maline, kupine, ribizle, borovnice).

 

Priprema kora:

 

  1. Zagrijte rernu na 150 stepeni. Na dva lima stavite papir za pečenje i iscrtajte krugove prečnika od 20 centimetara koji će poslužiti za doziranje smjese za kore.

 

  1. Papir premažite otopljenim maslacem. Mutite bjelanca dok ne postanu pjenasta i postepeno dodajte šećer u prahu. Špatulom lagano umiješajte limun pa dodajte gustin i kakao te umiješajte kružnim pokretima dok se ne sjedini.

 

  1. Smjesu ravnomjerno rasporedite na dva dijela, prebacite na papir za pečenje i oblikujte.

 

  1. Uključite ventilaciju u rerni i pecite obje kore istovremeno sat do sat i 15 minuta. Kore će lagano popucati, ali na dodir moraju biti čvrste izvana, a mekane iznutra. Ugasite rernu, napola je otvorite i ostavite kore unutra dok se ne ohlade.

 

Priprema punjenja:

 

  1. Čokoladu sa maslacem otopite na pari. Slatko vrhnje sa šećerom i vanilijom umutite u šlag.

 

  1. Uzmite jednu koru pa prelijte polovicom rastopljene čokolade, premažite šlagom i posložite voće. Na nekoliko mjesta ponovno dodajte malo šlaga da vam se druga kora bolje zalijepi. Stavite drugu koru i ponovite postupak, a potom ukrasite voćem.