Sastojci za čokoladne kore:
6 bjelanaca (dvije kore),
250 g šećera u prahu,
kašičica limunovog soka (ili bijelog sirćeta),
kašičica gustina,
4 kašičice kvalitetnog kakaa.
Za punjenje:
200 g čokolade,
kašika maslaca,
1 litar slatkog vrhnja,
1-2 kašike šećera u prahu,
kašičica ekstrakta vanilije,
2 mjerice različitog šumskog voća (jagode, maline, kupine, ribizle, borovnice).
Priprema kora:
- Zagrijte rernu na 150 stepeni. Na dva lima stavite papir za pečenje i iscrtajte krugove prečnika od 20 centimetara koji će poslužiti za doziranje smjese za kore.
- Papir premažite otopljenim maslacem. Mutite bjelanca dok ne postanu pjenasta i postepeno dodajte šećer u prahu. Špatulom lagano umiješajte limun pa dodajte gustin i kakao te umiješajte kružnim pokretima dok se ne sjedini.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite na dva dijela, prebacite na papir za pečenje i oblikujte.
- Uključite ventilaciju u rerni i pecite obje kore istovremeno sat do sat i 15 minuta. Kore će lagano popucati, ali na dodir moraju biti čvrste izvana, a mekane iznutra. Ugasite rernu, napola je otvorite i ostavite kore unutra dok se ne ohlade.
Priprema punjenja:
- Čokoladu sa maslacem otopite na pari. Slatko vrhnje sa šećerom i vanilijom umutite u šlag.
- Uzmite jednu koru pa prelijte polovicom rastopljene čokolade, premažite šlagom i posložite voće. Na nekoliko mjesta ponovno dodajte malo šlaga da vam se druga kora bolje zalijepi. Stavite drugu koru i ponovite postupak, a potom ukrasite voćem.