Čokoladna rapsodija za desert

po Vasa kuharica

Sastojci:

1/2 šolje neslanog maslaca,

15 g tamne čokolade,

1/2 šolje + 2 kašičice čokoladnih bombona,

1 jaje,

1/3 šolje šećera,

1/8 kašičice soli,

1/2 kašičice vanilije,

1/4 šolje brašna,

sladoled od vanilije za posluživanje.

Priprema:

1. Ugrijte rernu na 160 stepeni.Pripremite dva manja kalupa.
Na pari rastopite maslac, čokoladu i pola šolje čokoladnih bombona. Imajte na umu da lonac s ovim sastojcima ne smije dodirivati vodu od drugog lončića. Kada se svi sastojci sljube u glatku smjesu, ugasite štednjak i pustite smjesi da se ohladi.

2. Miksajte jaja i šećer dok ne dobijete bijelu pjenastu masu. Dodajte rastopljenu čokoladu, so, vaniliju i brašno. Razdijelite smjesu na dva manja kalupa za kolače.

3. Stavite jednu kašiku čokoladnih bombona na jedan kalup, a drugu kašiku raspršite po drugom i nježno ih ga utisnite u sredinu tijesta. Pecite svoje kolače  15 do 20 minuta, dok vrh ne postane suh i hrskav. Ohladite kolač i servirajte ga sladoledom od vanilije ili nekim drugim okusom.

 

Preporučujemo