Sastojci: 125 ml mlijeka, 500 g čokolade za kuhanje, 250 g omekšalog putera, 250 g šećera, 4 jaja, 100 g gustina, 250 g keksa, 3 kašike kakaa u prahu, 1 kesica praška za pecivo, 600 ml slatke pavlake, 6 kašika ruma.
Priprema:
1. Rernu zagrijte na 175 stepeni. Mlijeko stavite na vatru da se polako zagrije. Nasjeckajte 100 g čokolade pa je rastopite u mlijeku i ostavite da se smjesa prohladi.
2. Pjenasto umutite puter i šećer pa naizmjenično sa 50 g gustina, umiješajte jedno po jedno jaje. Izmiješajte zasebno ostatak gustina, keksa, kašiku kakaa i prašak za pecivo pa tu smjesu umiješajte zajedno sa prohlađenim čokoladnim mlijekom.
3. Tijesto izlijte u namašćeni kalup (26cm), pecite u rerni 30 minuta pa izvadite da se ohladi. Zagrijte slatku pavlaku pa je sklonite s vatre.
4. Krupno nasjeckajte preostalih 400 g čokolade i miješajući je rastopite u pavlaci. Izlijte smjesu u posudu za mućenje i ostavite 2 sata u frižideru.
5. Čokoladno tijesto presijecite na 3 kore pa ih poprskajte rumom. Ohlađenu čokoladnu smjesu miješajte minutu. Nafilujte kore i ukrasite tortu po želji.