Sastojci:
200 g kestena,
100 g bademovog brašna,
500 g čokolade za kuhanje,
150 g maslaca,
100 g šećera ili prirodnog zaslađivača,
6 jaja,
3 dl bademovog mlijeka.
Priprema:
- Kestene ispecite i ogulite pa usitnite u blenderu. Za to vrijeme zagrijte rernu na 180, namažite okrugli lim maslacem ili stavite papir za pečenje.
- Na srednjoj vatri rastopite 250 g čokolade za kuhanje i 100 g maslaca i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Gotovu smjesu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
- Odvojite bjelanca i žumanca. Bjelanca umutite i stavite sa strane. Ručnim mikserom izmiješajte žumanca i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu.
- U žumanca dodajte rastopljenu čokoladu i dobro izmiješajte. Zatim dodajte razmrvljene kestene i brašno i miješajte dok se sastojci ne sjedine.
- Dodajite pomalo bjelanaca i lagano miješajte. Kad izmiješate sve sastojke, prebacite u okrugli pleh i pecite.
- Izvadite tortu i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Dok se torta hladi, pripremite glazuru. Na srednjoj vatri zagrijte 250 g čokolade, 50 g maslaca i bademovo mlijeko.
- Glazuru izlijte na ohlađeno tijesto i ukrasite mrvicama badema i kestena ili po želji. Prije posluživanja stavite tortu u frižider na barem sat.