Sastojci za tijesto:
180 g čokolade za kuhanje,
180 g maslaca,
4 jajeta,
120 g šećera,
1 vanilin šećer,
200 g samljevenih badema.
Za kruške u vinu:
500 ml crnog vina (najbolje merlota),
110 g šećera,
2 kašike meda,
1 štapić cimeta,
1 zvjezdica anisa,
4-6 krušaka, oguljenih i očišćenih.
Za šlag:
250 ml vrhnja,
2 kašike šećera,
2 kašike kakaa.
Priprema:
- Rernu zagrijte na 150 stepeni i obložite kalup promjera 25 cm papirom za pečenje. Rastopite čokoladu i maslac.
- Kad se ohlade, dodajte im jedno po jedno žumance, a zatim i šećer i vanilin šećer. U smjesu umiješajte i samljevene bademe.
- Bjelanca istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u smjesu. Sve izlijte u kalup i pecite 45-50 minuta. Pečenu tortu pustite da se desetak minuta hladi u kalupu, a zatim je izvadite i pustite da se ohladi do sobne temperature.
- U posudu stavite crno vino, šećer, med i anis pa pustite da zavriju. Dodajte kruške i sve kuhajte na laganoj vatri otprilike 25 minuta, dok kruške ne omekšaju.
- Izvadite ih iz vina i pojačajte vatru te kuhajte vino sve dok se ne reducira u gust umak. Kad su i torta i kruške ohlađene do sobne temperature, istucite vrhnje u šlag i dodajte mu šećer i kakao.
- Tortu premažite šlagom, po njemu složite kruške i po želji sve pospite sjeckanim pistacijama.