Sastojci za biskvit:
6 jaja,
150 g šećera,
200 g tamne čokolade,
150 g omekšalog maslaca,
100 g sitno mljevenih badema,
3 kašike kakaa u prahu,
3 kašike oštrog brašna,
pola kašičice praška za pecivo,
kašičica ekstrakta vanile.
Fil:
600 g krušaka,
100 g šećera,
3 listića želatina,
1,5 dl jabukovog vina,
štapić vanile,
limunov sok.
Preliv:
150 g čokolade za kuhanje,
100 g maslaca,
2 kašike slatke pavlake.
Priprema:
- Otopite čokoladu i maslac na pari pa ohladite smjesu. U dugoj posudi pjenasto umutite jaja, vanilu i šećer. Dodajte bademe pomiješane s kakaom, praškom za pecivo i brašnom te otopljenu čokoladu.
- Ulijte smjesu u dva okrugla kalupa za tortu obložena papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.
- Kruške ogulite i očistite, jednu narežite na riške, a ostale na manje kocke. Prelijte limunovim sokom. Želatin namočite u hladnu vodu.
- Jabukovo vino kuhajte dvije minute s kriškama krušaka, vanilom i šećerom. Izvadite vanilu i kruške pa u soku otopite ocijeđen želatin. Dodajte kruške, promiješajte i malo ohladite.
- Nanesite na biskvit, poklopite drugim i stavite u frižider dok se ne stisne.
- Nasjeckanu čokoladu otopite i dodajte maslac pa slatku pavlaku. Promiješajte i
prelijte po torti.