Sastojci za koru:
6 jaja,
6 kašika pečenih mljevenih lješnika,
1 kašika brašna,
1 prašak za pecivo,
1 vanilin šećer,
40 g čokolade.
Za fil:
1 l mlijeka,
6 kašika brašna,
2 vanilin šećera,
250 g margarina,
200 g šećera u prahu,
200 g čokolade,
8 kašika pečenih mljevenih lješnika.
Za prelv:
100 g čokolade, 3 kašike ulja.
Priprema:
- Kora: Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti čvrst snijeg. Posebno umutiti žumanca i šećer pa dodati snijeg od bjelanaca i promiješati. Dodati mješavinu brašna i praška za pecivo, pečene mljevene lješnike i rendanu čokoladu te polako promiješati. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 170 stepeni oko 20 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi a potom je presjeći napola kako bi se dobile 2 kore.
- Fil: Sjediniti mlijeko, brašno i 1 vanilin šećer. Kuhati na pari mješajući dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i drugi vanilin šećer pa nastaviti s mješanjem dok se čokolada ne otopi. Skloniti sa pare, dodati lješnike i promiješati. Posebno umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu, dodati u ohlađeni fil i umutiti mikserom.
- Prvu koru premazati polovinom fila i preklopiti drugom korom. Nanijeti preostali fil i poravnati. Čokoladu otpiti na pari sa uljem i preliti fil. Ukrasiti lješnicima.