Sastojci za koru:

 

6 jaja,

6 kašika pečenih mljevenih lješnika,

1 kašika brašna,

1 prašak za pecivo,

1 vanilin šećer,

40 g čokolade.

 

Za fil:

 

1 l mlijeka,

6 kašika brašna,

2 vanilin šećera,

250 g margarina,

200 g šećera u prahu,

200 g čokolade,

8 kašika pečenih mljevenih lješnika.

 

Za prelv:

 

100 g čokolade, 3 kašike ulja.

 

Priprema:

 

  1. Kora: Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti čvrst snijeg. Posebno umutiti žumanca i šećer pa dodati snijeg od bjelanaca i promiješati. Dodati mješavinu brašna i praška za pecivo, pečene mljevene lješnike i rendanu čokoladu te polako promiješati. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 170 stepeni oko 20 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi a potom je presjeći napola kako bi se dobile 2 kore.

 

  1. Fil: Sjediniti mlijeko, brašno i 1 vanilin šećer. Kuhati na pari mješajući dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i drugi vanilin šećer pa nastaviti s mješanjem dok se čokolada ne otopi. Skloniti sa pare, dodati lješnike i promiješati. Posebno umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu, dodati u ohlađeni fil i umutiti mikserom.

 

  1. Prvu koru premazati polovinom fila i preklopiti drugom korom. Nanijeti preostali fil i poravnati. Čokoladu otpiti na pari sa uljem i preliti fil. Ukrasiti lješnicima.