Sastojci za koru:

 

4 jajeta,

120 g šećera,

150 g mljevenih oraha ili lješnika,

30 g maslaca,

60 g otopljene čokolade,

20 ml likera od višanja,

80 g brašna,

kesica praška za pecivo,

150 g sjeckanih suhih šljiva.

 

Za premazivanje:

 

300 g džema od šljiva.

 

Za glazuru:

 

200 g čokolade za kuhanje, 2-3 kašike ulja

 

Priprema:

 

  1. Belanca umutite u snijeg, dodajte šećer i mutite još malo da se sve poveže i šećer malo otopi. Maslac rastopite pa ohladite. U žumanca stavite maslac, rastopljenu čokoladu, sjeckane suhe šljive, višnjevaču i mljevene orahe ili lješnike, pa sve dobro promiješajte žicom. U nekoliko navrata ubacujte umućeni snijeg, a na kraju i brašno pomiješano s praškom za pecivo.

 

  1. Kalup podmažite maslacom i pobrašnite. U to sipajte smjesu, poravnajte je i pecite 35 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

 

  1. Džem zagrijte u manjoj posudi da bude vreo. Kad pečenu koru izvadite iz rerne, premažite je pekmezom. Sve poravnajte i ohladite. Ohlađenu tortu premažite glazurom od čokolade koju ste otopili nad parom i ohladite. Po želji, komade torte dekorišite sa po jednom suhom šljivom, ali dok se glazura još ne stegne.