Čokoladna torta

po Vaša Kuharica

Sastojci za tijesto:

5 jaja,

125 g šećera,

125 g brašna,

50 g kakaa.

Fil:

3 jajeta,

75 g šećera,

150 g margarina,

150 g čokolade,

1 narandža,

75 g šećera u prahu.

Glazura:

100 g čokolade,

1 kašika ulja.

Priprema:

  1. Bjelanca umutiti sa šećerom, dodati jedno po jedno žumance, a zatim umiješati brašno i kakao. Uliti masu u kalup za pečenje i peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta. Gotov patišpanj presjeći po širini da bi se dobile tri kore.
  2. Mutiti jaja sa šećerom i kuhati na pari. Kad se zgusne, dodati čokoladu i ostaviti da se ohladi. Pjenasto umutiti margarin sa šećerom u prahu i umiješati u ohlađenu smjesu od čokolade. Cijelu narandžu staviti u blender, usitniti i dodati u kremu. Kremu promiješati da bi se svi sastojci sjedinili i potom premazivati kore.
  3. Napraviti glazuru od ulja i čokolade, preliti preko torte i ostaviti da se stegne. Tortu isjeći, servirati i poslužiti.

 

 

Preporučujemo