Sastojci:
250 g keksa,
150 g maslaca,
2 reda tamne čokolade,
3 jajeta,
1 šolja šećera u prahu (ili šećer u zrnu),
750 g Philadelphia krem sira,
2 kašike kakao praha,
500 g kiselog vrhnja.
Priprema:
- Sameljite kekse. Čokoladni keksi su najbolja opcija, ali ako nemate čokoladne, upotrijebite bilo koje i dodajte malo otopljene čokolade. Dodajte rastopljeni maslac i malo cimeta, ali ne više od pola kašičice.
- Premažite kalup za tortu maslacem, stavite mljevene kekse, nježno ih kašikom razdijelite po cijelom dnu kalupa. Pokrijte kalup folijom i stavite ga u frižider na 30 minuta.
- Na pari rastopite tamnu čokoladu. Jaja izmiksajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete pjenastu smjesu. Nastavite miksati, te dodajte rastopljenu čokoladu, krem sir, vaniliju i kiselo vrhnje. Miksajte sve zajedno dok se ne dobije glatka smjesa.
- Ugrijte rernu na 160 stepeni. Prelijte punjenje preko baze (keksa), poravnajte površinu kolača. Pecite kolač 1 sat. Nakon sat, ugasite rernu, otvorite vrata i ostavite kolač unutra 2 sata.
- Izvadite kolač iz rerne i stavite ga u frižider 5-7 sati. Cheesecake možete ukrasiti šlagom ili čokoladnom glazurom.