Sastojci za tijesto:
450 g brašna,
350 g šećera,
200 g kakaa,
175 g maslaca,
2 jaja,
2 dl mlaćenice,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,
1/4 kašičice sode bikarbone,
pola šoljice vruće vode,
malo soli.
Za fil:
500 g maslaca od kikirikija,
250 g šećera u prahu,
100 g maslaca.
Za preliv:
250 g nasjeckane čokolade,
2,5 dl vrhnja za šlag.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 170 stepeni i stavite papirne korpice u kalupe pa pripremite tijesto. Najprije izmiješate kakao s vrelom vodom. Kad se masa sjedini, dodajte mlaćenicu.
- U drugu posudu prosijte brašno pa mu dodajte so, sodu i prašak za pecivo, a u trećoj posudi izmiksajte maslac i šećer te vanilin šećer, pa im dodajte jaja. Još malo promiješajte pa u tu smjesu naizmjenično i postepeno dodajite smjesu s brašnom i smjesu s kakaom.
- Tijesto pažljivo pomoću kašičica rasporedite u korpice i stavite u rernu na oko 20 minuta.
- U međuvremenu napravite fil: pomiješajte maslac od kikirikija s maslacem pa im dodajte šećer. Smjesu prebacite u kesicu za ukrašavanje i stavite nastavak s oštrim rubom. Zabodite nastavak u ohlađeni kolačić i gurnite ga oko 1,5-2 cm duboko. Potom filujte svaki kolačić.
- Prelv napravite tako što u posudu s debljim dnom stavite slatko vrhnje pa ga zagrijete. Maknite s vatre i dodajte čokoladu. Pustite da se malo ohladi, oko 15 minuta, pa umačite kolačić po kolačić. Ako se ganache previše stisnuo, namažite ga po kolačićima uz pomoć kašike.
- Ako žellite jednostavniju varijantu, ispečene kolačiće samo premažite filom od kikirikija, a u tom slučaju možete prepoloviti navedenu količinu. Po želji ukrasite mrvicama čokolade ili komadićima kikirikija.