Čokoladni mafini: Mekani zalogaji koji kriju iznenađenje

po Senan Dervisevic

Vikend je idealno vrijeme za isprobavanje nekih novih receptura. Čokoladni mafini nisu ništa novo, ali mi vam danas donosimo recept koji uvijek uspijeva, a dobićete desert o kakvom ste samo mogli da maštate.

Sastojci: 100g margarina ili putera, 2 jaja, 200g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 50g istopljene čokolade, 2dl mlijeka, 100g brašna, 100g kakao praha, 50g pudinga od čokolade, 1/2 praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 2 kašičice cimeta

I još:

20g čokolade isjeckane na male kockice

12-24 kom ušećerenih višanja

Priprema:

Pjenasto umutiti puter, šećer i vanilin šećer, a zatim dodavati jedno po jedno jaje i istopljenu čokoladu. Smjesi postepeno dodavati mlijeko uz dalje mućenje.

Nakon toga postepeno dodati suve sastojke takođe uz mućenje.

U pleh za mafine stavite papirne korpice, a zatim napunite 1/3 korpice smjesom. U svaku korpicu stavite nekoliko komadića isjeckane čokolade i 1-2 ušećerene višnje, a zatim ih dopunite ostatkom smjese.

Mafine peći približno 20 minuta na temperaturi od 175 stepeni.

Kada se ohlade možete ih ukrasiti topljenom čokoladom, cimetom, isjeckanim orahom ili ušećerenim višnjama.

Količina je dovoljna za dvanaest mafina, a ako vam se čini da je smjesa možda rijetka možete dodati još malo brašna.