Najfiniji sitni kolačići prekrasne arome razveselit će i najzahtjevnija nepca i najveće estete.

Smjesa:

250 g šećer, u prahu

200 g čokolade

125 g oguljenih badema

3 bjelanca

1 prstohvat soli

Krema:

100 ml vrhnje za šlag

100 g čokolade

Priprema:

  1. Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
  2. Razlomite čokoladu u komadiće i rastopite na pari.
  3. Pomiješajte 200 g šećera u prahu i naribane bademe. Dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte.
  4. Umutite bjelanca u snijeg, uz prstohvat soli. Zatim pomalo dodajte preostali šećer i neprestano mutite dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Lagano umiješajte u gornju smjesu.
  5. Kašikom stavite smjesu na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 12 minuta. Nakon pečenja malo ohladite te dodajte kremu.
  6. Kremu pripremite na način da rastopite čokoladu na pari uz postepeno dodavanje slatkog vrhnja. Kremu treba namazati dok je još topla.