Čokoladni mousse stvoren je upravo za sve one koji vole slastice za koje nije potrebna pećnica i za koje treba izdvojiti malo vremena. Ovaj desert od čokolade ne samo da će vam podignuti nivo endorfina, nego će vas natjerati i da se aktivirate u kuhinji.
Sastojci:
300 grama kvalitetne tamne čokolade (oko 70 posto kakaa)
3 jaja
¼ šoljice (55 g) šećera
1 kašika kakaa u prahu
300 ml slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
malo naribane čokolade za ukras
Priprema:
- Čokoladu otopite na pari ili u lončiću na vrlo laganoj vatri. Kada se potpuno rastopila maknite je s vatre i ostavite da se malo rashladi.
- U zdjeli izmiješajte jaja i šećer te mikserom miješajte oko 5 minuta ili dok smjesa ne postane blijeda, gusta i dvostrukog volumena.
- U smjesu dodati otopljenu čokoladu i kakao u prahu te sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete kremastu masu.
- U posebnu zdjelu izmiksajte šlag. Kada je gotov postepeno ga dodajte u čokoladnu smjesu te ga kratko izmiješajte dok se sve zajedno ne stopi u laganu, pjenastu masu.
- Kremu ulijte u 6 čaša te ostavite u frižideru barem jedan sat. Prije serviranja ukrasite ga šlagom i naribanom čokoladom.