Čokoladni mousse: Pjenasta krema u čaši

po Vasa Kuharica

Čokoladni mousse stvoren je upravo za sve one koji vole slastice za koje nije potrebna pećnica i za koje treba izdvojiti malo vremena. Ovaj desert od čokolade ne samo da će vam podignuti nivo endorfina, nego će vas natjerati i da se aktivirate u kuhinji.

 

Sastojci:

300 grama kvalitetne tamne čokolade (oko 70 posto kakaa)

3 jaja

¼ šoljice (55 g) šećera

1 kašika kakaa u prahu

300 ml slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)

malo naribane čokolade za ukras

 

Priprema:

  1. Čokoladu otopite na pari ili u lončiću na vrlo laganoj vatri. Kada se potpuno rastopila maknite je s vatre i ostavite da se malo rashladi.

 

  1. U zdjeli izmiješajte jaja i šećer te mikserom miješajte oko 5 minuta ili dok smjesa ne postane blijeda, gusta i dvostrukog volumena.

 

  1. U smjesu dodati otopljenu čokoladu i kakao u prahu te sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete kremastu masu.

 

  1. U posebnu zdjelu izmiksajte šlag. Kada je gotov postepeno ga dodajte u čokoladnu smjesu te ga kratko izmiješajte dok se sve zajedno ne stopi u laganu, pjenastu masu.

 

  1. Kremu ulijte u 6 čaša te ostavite u frižideru barem jedan sat. Prije serviranja ukrasite ga šlagom i naribanom čokoladom.

Preporučujemo