Čokoladni mousse: Pjenasta krema u čaši

po Senan Dervisevic

Čokoladni mousse stvoren je upravo za sve one koji vole slastice za koje nije potrebna pećnica i za koje treba izdvojiti malo vremena. Ovaj desert od čokolade ne samo da će vam podignuti nivo endorfina, nego će vas natjerati i da se aktivirate u kuhinji. 

Sastojci:

300 grama kvalitetne tamne čokolade (oko 70 posto kakaa)

3 jaja

¼ šoljice (55 g) šećera

1 kašika kakaa u prahu

300 ml slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)

malo naribane čokolade za ukras

Priprema:

1. Čokoladu otopite na pari ili u lončiću na laganoj vatri. Kada se potpuno rastopila maknite je s vatre i ostavite da se malo rashladi.

2. U zdjeli izmiješajte jaja i šećer te mikserom miješajte oko 5 minuta ili dok smjesa ne postane blijeda, gusta i dvostrukog volumena.

3. U smjesu dodati otopljenu čokoladu i kakao u prahu te sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete kremastu masu.

4. U posebnu zdjelu izmiksajte šlag. Kada je gotov postepeno ga dodajte u čokoladnu smjesu te ga još kratko izmiješajte dok se sve zajedno ne stopi u laganu, pjenastu masu.

5. Kremu ulijte u 6 čaša te ostavite u frižideru barem jedan sat. Prije serviranja ukrasite ga šlagom i naribanom čokoladom.