Sastojci: 12 Oreo keksa (200 g), 100 g čokolade, 150 g Nutelle, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 200 g kremastog sira (mascarpone/ricotta), 50 g čvrsto tučenog šlaga + 50 g, 2 kašičice kafe, 1 kašičica želatine.
Priprema:
1. Oreo kekse usitnite i pomiješajte s otopljenom čokoladom da čini kompatnu smjesu. Možete dodati malo orašastih plodova. Rasporedite po plehu za pečenje i čuvajte u frižideru najmanje 1 sat dok se smjesa ne stisne.
2. Istucite 50 g čvrstog šlaga i pomiješajte ga u posebnoj posudici sa 100 g sira, ekstraktom vanilije i Nutellom. Morate dobiti jednoličnu smjesu.
3. Nakon što se keks-smjesa stisnula, rasporedite po njoj kremu, zatim dobiveni “biskvit” namrvite prstima, dodajte još kreme i tako redom. Kad ste ih rasporedili (red keksa – red kreme), stavite u frižider na najmanje 2 sata da se stisne.
4. Bijela krema je kombinacija ricotte i kafe. Izmiksajte 100 g ricotte dok ne bude pahuljasta, a u posebnoj posudici istucite 50 g čvrstog šlaga. Zakuhajte 50 ml vode, zatim odmaknite s vatre, umiješajte želatinu dok se ne rastopi. Ricotti dodajte kafu, želatinu i 50 g šlaga te sve nježno umiješajte. Ohladite kremu najmanje 2 sata u frižideru i po istom principu slažite tortice: red biskvita – red kreme. Pospite mrvicama čokolade, svježim kupinama i karamelom.