Crumble – red mrvica do reda voća i fini dezert stiže na sto

po Vasa Kuharica

Crumble, tradicionalni britanski desert, dobio je ime po svojoj mrvičastoj “glazuri”, koja se izrađuje tako da rukama istrljate brašno, omekšani maslac i brašno, a doslovan prijevod s engleskog znači “mrviti se”. Tim se mrvičastim tijestom prekrivaju jabuke, trešnje, breskve, šljive, borovnice, maline ili bilo koje drugo voće.

Sastojci:

400 g sušenog voća (kajsije, šljive, grožđice, brusnice…)

370 g jabuka

70 g šećera

2 štapića cimeta

5 klinčića

70 g glatkog brašna

40 g zobenih pahuljica

110 g smeđeg šećera

100 g maslaca

pola šoljice lješnika ili drugog orašastog voća

1 pavlaka tučena (30% masti )

Priprema:

  1. Ugrijte rernu na 200 stepeni.
  2. Pomiješajte sušeno voće (marelice, šljive, grožđice, brusnice…), jabuke narezane na kriške, bijeli šećer, cimet, klinčiće i dvije šoljice hladne vode pa sve zagrijte u loncu na umjerenoj vatri. Nakon što prokuha ostavite da se kuha još pet minuta.
  3. Pomiješajte brašno, pahuljice i smeđi šećer te dodajte maslac i prstima sve dobro izmijesite, tako da dobijete smjesu sličnu prezli. Dodajte lješnike.
  4. U tepsiju stavite smjesu sa sušenim voćem, ali izvadite cimet i klinčiće. Pospite mrvice pa pecite 30 minuta.

Preporučujemo