Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Crumble torta od jabuka

po Vasa Kuharica 28/12/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Crumble se često priprema od pečenog voća i smrvljenog tijesta, a koji ima okus poput voćne pite. Zbog jednostavne pripreme posebno je namijenjen osobama koje vole slatko, ali nisu vješte u pripremi slastica.

Sastojci za crumble:

130 g brašna

65 g smeđeg šećera

malo cimeta

malo naribane limunove korice

malo svježe naribanog muškatnog oraščića

pola kašičice soli

120 g sitno sjeckanih oraha

110 g maslaca, rastopljenog

Sastojci za tijesto:

2 veće jabuke (ili tri srednje veličine), očišćene i nasjeckane na jako tanke kriške

190 g brašna

kašičica praška za pecivo

pola kašičice sode bikarbone

pola kašičice soli

90 g maslaca

200 g šećera

3 jaja

burbon vanilija

čašica kiselog vrhnja

šećer u prahu za dekoraciju

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni te namastite i pobrašnite kalup za tortu promjera 26 cm.
  2. Prvo pripremite crumble i to tako da u zdjeli pomiješate suhe sastojke, brašno, smeđi šećer, muškatni oraščić, cimet, so i orahe. Po suhim sastojcima prelijte rastopljeni maslac i izmiješajte smjesu prstima dok ne dobijete mrvice.
  3. U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli dobro izmiksajte maslac i šećer i tek zatim dodajte jaja i vaniliju, a kad se sve dobro izmiješalo, dodajte kiselo vrhnje. Suhe sastojke dodajte smjesi malo, pomalo, pažljivo miksajući.
  4. Oguljene jabuke i narezane na jako tanke listiće dodajte smjesi te lagano izmiješajte silikonskom lopaticom kako bi se jednakomjerno rasporedile.
  5. Smjesom napunite kalup za torte, a na vrh pažljivo sipajte crumble te smjestite na srednju prečku u pećnici i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Stavite aluminijsku foliju na vrh i pecite još 20-30 minuta, ovisno o jačini pećnice.
  6. Torta se treba hladiti u kalupu barem 20-ak minuta prije vađenja. Ukrasite je šećerom u prahu i uživajte u sočnim i hrskavim zalogajima.

Preporučujemo

Galette s breskvama i ribizlom

04/07/2022

Tart od čokolade

03/07/2022

Savršena krema

03/07/2022

Pita od jabuka i malina

02/07/2022

Popularni desert u SAD: Slavni puding od banana

02/07/2022

Palačinci s preljevom malinama

01/07/2022

Čija puding od kokosa

29/06/2022

Napravite domaću čokoladu

28/06/2022

Desert s okusom sladoleda

25/06/2022

Sladoled s malinama

23/06/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh