Crumble se često priprema od pečenog voća i smrvljenog tijesta, a koji ima okus poput voćne pite. Zbog jednostavne pripreme posebno je namijenjen osobama koje vole slatko, ali nisu vješte u pripremi slastica.

Sastojci za crumble:

130 g brašna

65 g smeđeg šećera

malo cimeta

malo naribane limunove korice

malo svježe naribanog muškatnog oraščića

pola kašičice soli

120 g sitno sjeckanih oraha

110 g maslaca, rastopljenog

Sastojci za tijesto:

2 veće jabuke (ili tri srednje veličine), očišćene i nasjeckane na jako tanke kriške

190 g brašna

kašičica praška za pecivo

pola kašičice sode bikarbone

pola kašičice soli

90 g maslaca

200 g šećera

3 jaja

burbon vanilija

čašica kiselog vrhnja

šećer u prahu za dekoraciju

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni te namastite i pobrašnite kalup za tortu promjera 26 cm.
  2. Prvo pripremite crumble i to tako da u zdjeli pomiješate suhe sastojke, brašno, smeđi šećer, muškatni oraščić, cimet, so i orahe. Po suhim sastojcima prelijte rastopljeni maslac i izmiješajte smjesu prstima dok ne dobijete mrvice.
  3. U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli dobro izmiksajte maslac i šećer i tek zatim dodajte jaja i vaniliju, a kad se sve dobro izmiješalo, dodajte kiselo vrhnje. Suhe sastojke dodajte smjesi malo, pomalo, pažljivo miksajući.
  4. Oguljene jabuke i narezane na jako tanke listiće dodajte smjesi te lagano izmiješajte silikonskom lopaticom kako bi se jednakomjerno rasporedile.
  5. Smjesom napunite kalup za torte, a na vrh pažljivo sipajte crumble te smjestite na srednju prečku u pećnici i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Stavite aluminijsku foliju na vrh i pecite još 20-30 minuta, ovisno o jačini pećnice.
  6. Torta se treba hladiti u kalupu barem 20-ak minuta prije vađenja. Ukrasite je šećerom u prahu i uživajte u sočnim i hrskavim zalogajima.