Crveno-zelena supa

po Vasa kuharica

Sastojci:

 

2 šolje crvene leće,

1 mala kašika mljevene kurkume,

30 g maslaca,

prstohvat soli,

1 luk,

2 male kašike mljevenog kumina,

vezica korijandera,

3 limete,

200 g špinata,

5 kašika jogurta.

 

Priprema:

 

  1. Leću staviti da se kuha u veću količinu posoljene vode zajedno s kurkumom i polovicom maslaca. Kada voda zavrije, smanjiti jačinu vatre i pokriveno kuhati oko 20 minuta..

 

  1. Luk dinstati na preostalom maslacu sa kuminom na laganoj vatri oko 15 minuta, povremeno miješajući. Dodati korijandar pa kuhati još jednu minutu.

 

  1. Mješavinu dodati supi od leće i začiniti sokom limete. Supu ponovno zagrijati, dodati očišćeni i oprani mladi špinat pa kuhati još 10 minuta. Prije serviranja u tanjir dodati kašiku jogurta.

 

Preporučujemo