Sastojci:

500 g mljevenog mesa,

2 glavice luka,

pola šolje riže,

pola praška za pecivo,

2 čehna bijelog luka,

1 mrkva,

2 jaja,

2 kašike prezle,

so,

biber,

2 dl temeljca,

2 kašike paradajz pirea.

Za sos:

200 ml kiseloga vrhnja,

2 jaja,

100 g parmezana,

100 g mocarele, kopar.

 

Priprema:

 

  1. Rižu kuhajte u posoljenoj vodi oko 10 minuta pa ocijedite. Luk nasjeckajte i popržite. U smjesu od mljevenog mesa dodajte rižu, luk, narendanu mrkvu, začine, jaje i prezlu. Oblikujte loptice pa ih kratko propržite na tavi. Podlijte temeljcem, poklopite i dinstajte oko 15 minuta dok tečnost ne ispari. Na kraju umiješajte paradajz pire.

 

  1. Kuglice prebacite u posudu za pečenje i prelijte sosom od jaja, vrhnja, sjeckanog kopra i narendanog sira. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.