Sastojci: 600 g mljevenog mesa, 3 jaja, 2 kašike prezle, 50 g kačkavalja, 400 g paradajz sosa, 100 ml crnog vina, 2 čehna nijelog luka, 1 luk, peršun, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber, brašno.
Priprema:
1. Očistimo i isiječemo nasitno bijeli luk i peršun, nakon toga ih dodajemo u mljeveno meso začinjeno solju i biberom. Dodajemo prezle, jaja i narendan kačkavalj. Zamijesimo dobro da se dobro raspodijele sastojci.
2. Nakon kašikom oblikujemo ćuftice, valjajući ih u brašno. Ostavljamo ih sa strane.
3. Usitnimo luk i propržimo ga na kratko u maslinovom ulju (u dubokoj i širokoj tavi). Nakon toga odozgo poredamo ćuftice.
4. Zapržimo ih po 5-6 minuta sa svake strane (one puštaju dovoljno sokova, zato ne dodajemo više maslinovog ulja).
5. Zatim dodajemo crno vino, treba mu pet minuta da ispari. Na kraju dodajemo i paradajz sos, pažljivo miješajući. Ostavljamo na srednjoj vatri dok se paradajz sos ne zgusne (oko 20 minuta).