Sastojci:
600 g mljevenog mesa,
3 jaja,
2 kašike prezle,
50 g kačkavalja,
400 g paradajz sosa,
100 ml crnog vina,
2 čehna nijelog luka,
1 luk, peršun,
4 kašike maslinovog ulja,
so,
biber,
brašno.
Priprema:
1. Očistimo i isiječemo nasitno bijeli luk i peršun, nakon toga ih dodajemo u mljeveno meso začinjeno solju i biberom. Dodajemo prezle, jaja i narendan kačkavalj. Zamijesimo dobro da se dobro raspodijele sastojci.
2. Nakon kašikom oblikujemo ćuftice, valjajući ih u brašno. Ostavljamo ih sa strane.
3. Usitnimo luk i propržimo ga na kratko u maslinovom ulju (u dubokoj i širokoj tavi). Nakon toga odozgo poredamo ćuftice.
4. Zapržimo ih po 5-6 minuta sa svake strane (one puštaju dovoljno sokova, zato ne dodajemo više maslinovog ulja).
5. Zatim dodajemo crno vino, treba mu pet minuta da ispari. Na kraju dodajemo i paradajz sos, pažljivo miješajući. Ostavljamo na srednjoj vatri dok se paradajz sos ne zgusne (oko 20 minuta).