Ćuftice s bijelim lukom u sosu od vina i paradajza

po Vasa kuharica

Sastojci:

600 g mljevenog mesa,

3 jaja,

2 kašike prezle,

50 g kačkavalja,

400 g paradajz sosa,

100 ml crnog vina,

2 čehna nijelog luka,

1 luk, peršun,

4 kašike maslinovog ulja,

so,

biber,

brašno.

Priprema:

1. Očistimo i isiječemo nasitno bijeli luk i peršun, nakon toga ih dodajemo u mljeveno meso začinjeno solju i biberom. Dodajemo prezle, jaja i narendan kačkavalj. Zamijesimo dobro da se dobro raspodijele sastojci.

2. Nakon kašikom oblikujemo ćuftice, valjajući ih u brašno. Ostavljamo ih sa strane.

3. Usitnimo luk i propržimo ga na kratko u maslinovom ulju (u dubokoj i širokoj tavi). Nakon toga odozgo poredamo ćuftice.

4. Zapržimo ih po 5-6 minuta sa svake strane (one puštaju dovoljno sokova, zato ne dodajemo više maslinovog ulja).

5. Zatim dodajemo crno vino, treba mu pet minuta da ispari. Na kraju dodajemo i paradajz sos, pažljivo miješajući. Ostavljamo na srednjoj vatri dok se paradajz sos ne zgusne (oko 20 minuta).

 

Preporučujemo