Čuvena francuska poslastica: Makarons

po Vaša Kuharica

Sastojci:

4 bjelanaca,

70 g šećera,

230 g šećera u prahu,

120 g mljevenog badema,

prstohvat soli,

prehrambena boja,

fil po želji (kakao krem, džem, slatka pavlaka, šlag krem…).

Priprema:

  1. Zagrijati rernu na 150 stepeni.
  2. Bjelanca i šećer mutiti mikserom, dok ne dobijete čvrst snijeg. Zatim dodajte prehrambenu boju i mutite još minutu.
  3. Prosijte badem, šećer u prahu i so dva puta, kako biste odstranili sve moguće grudvice. Postepeno i pažljivo spojite to sa snijegom od bjelanaca. Smjesa treba biti glatka i gusta.
  4. U pleh postavite papir za pečenje, a zatim špricom nanosite smjesu u male loptice – peći 15-20 minuta.
  5. Spojite dva kolača i nafilujte ih između. Za to možete koristiti džem ili slatku pavlaku, krem šlag ili običnu rastopljenu čokoladu.

Preporučujemo