Da čula uživaju: Begova čorba

po Vasa kuharica

Sastojci:

 

300 g pilećeg mesa

200 g korjenastog povrća (mrkva, peršun, celer)

50 g maslaca

50 g brašna

20 g suhe bamije

1 žumance

50 g kajmaka ili milerama

1/2 limuna

1 lovorov list

malo soli i bibera.

 

Priprema:

 

  1. Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak minuta. Ocijediti te ostaviti po strani.
  2. Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati. Kada je meso skuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju i izrezati ga na kockice.
  3. Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.
  4. U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo pa zaliti temeljcem i kuhati 15-ak minuta.
  5. Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.
  6. Na samom kraju razmutiti žumanjce s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi. Servirati s kašikom pavlake na vrhu.

 

Preporučujemo