Danas za ručak: Ćufte s mozzarellom u bogatom umaku od paradajza

po Vasa Kuharica

Danas ste poželjeli na dnevni meni uvrstiti mozzarellu? Donosimo vam jednostavan recept koji će oduševiti sve ukućane.

Sastojci:

450 g mljevene junetine

2 kašike maslinovog uljaj

jaje

½ šolje sitno nasjeckanog crvenog luka

½ šolje prezli

½ šolje narendanog parmezana

¼ šolje mlijeka

2 kašike sitno nasjeckanog bijelog luka

kašika senfa

kašičica tabasco sosa

koncentrat paradajza

so, biber

10 kockica mocarela sira

Priprema:

1. Uključite rernu da se grije na 170 stepeni, a vatrostalnu posudu namastite.

2. U većoj posudi izmiješajte meso, jaje, crveni luk, prezle, parmezan, mlijeko, bijeli luk, senf, tabasco, so i biber pa sve dobro izmiješajte da se svi sastojci sjedine.

3. Od mesne smjese oblikujte kuglice u kojima ćete praviti udubljenja i u njih stavljati komadiće mocarela sira. Zatvorite ćuftice i dobro provjerite da li je sir u potpunosti obložen mesom.

4. Nadjevene ćuftice slažite u pripremljenu posudu za pečenje, dodajte koncentrat paradajza i ostavite da se peče u zagrijanoj rerni 30-35 minuta.

5. Poslužite uz tjesteninu ili pire krompir.

 

Preporučujemo