Danski tradicionalni dezert: Ris a la Mande

po Vasa Kuharica

U nordijskim zemljama slatka kuhana riža sa mlijekom, neka je vrsta pudinga od riže. Uobičajeni je doručak, a ponekad i večera. Pravi se od riže kuhane u mlijeku, a servira se posuta cimetom, šećerom, puterom ili voćnim sirupom.

 

Sastojci:

4 dl riže

4 dl slatke pavlake

4 kašike šećera

2 kašičice šećera od vanilije

oko 500 ml mlijeka

1 pakovanje sosa od višanja

malo badema za dekoraciju

Priprema:

1. Rižu operite, skuhajte u mlijeku na tihoj vatri i na kraju dodajte 3 kašike šećera i 2 kašičice šećera od vanilije.

2. Sve kuhajte dok mlijeko ne ispari tako da ostane gusta riža.

3. Ostavite da se dobro ohladi.

4. Umutite slatku pavlaku sa kašikom šećera, pa dodajite u rižu i polako miješajte.

5. Kada završite, stavite u frižider da se malo ohladi, pa pospite bademima i servirajte sa vrućim sosom od višanja.

Preporučujemo