Medenjaci ne trebaju nužno biti samo okrugli, možete napraviti borove, srca i zvjezdice, a uz malo mašte pretvorit ćete ih u originalan desert i ukusan poklon

Sastojci za 30 do 40 komada:

300 g glatkog brašna

1 kašičica mljevenog cimeta

1/2 kašičice mljevenog đumbira

1/4 kašičice mljevenog klinčića

malo naribanog muškatnog oraščića

malo kardamoma u prahu

70 g šećera u prahu

1 jaje

100 g maslaca

1 kašičica ekstrakta vanilije

2 kašičice meda

1/2 kašičice sode bikarbone

12 kašičica vode (po potrebi)

prstohvat soli

Priprema:

  1. Med zagrijte, dodajte mu sodu bikarbonu i dobro promiješajte. U veću posudu stavite prosijano brašno, dodajte mali prstohvat soli, začine i šećer pa promiješajte sve suhe sastojke.
  2. Dodajte maslac sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesite tijesto (ručno ili mikserom). Po potrebi dodajte kašičicu ili dvije hladne vode ili, ako je tijesto premekano i ne možete ga formirati u kuglu, dodajte još malo brašna.
  3. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi (minimalno jedan sat, a može u frižideru i prenoćiti.)
  4. Radnu površinu lagano pospite brašnom, tijesto tanko razvaljajte pa kalupima za kese izrezujte oblike po želji. Želite li keksiće koristiti i kao jestive ukrase za bor, svakom izrežite malu rupu kako biste ih kasnije mogli objesiti. Izrezano tijesto složite na lim obložen papirom za pečenje i stavite u zagrijanu rernu. Pecite medenjake sedam do 10 minuta na 180 stepeni.