Desert: Mousse od čokolade

po Vasa kuharica

Sastojci:

4 rebra poluslatke čokolade, sjeckane,

2 rebra gorke čokolade, sjeckane,

2 velika žumanca,

1,5 kašičica kakaa u prahu,

5 kašičica šećera,

1,5 šolja slatkog vrhnja.

Priprema:

1. Rastopite čokoladu na pari. U posebnoj posudi umiješajte žumanca, kakao u prahu, 4 kašičice šećera i pola šolje vrhnja. To prokuhajte na srednje jakoj vatri, stalno miješajući, 2-3 minute. Stavite u frižider dok se ne ohladi.

2. Izmiksajte preostali dio vrhnja i kašičicu šećera dok ne bude smjesa srednje tvrda. Zatim tu smjesu izmiješajte lagano s čokoladnom smjesom. Rasporedite u male čašice i držite u frižideru barem 20 minuta prije posluživanja. Po tome pospite kockice čokolade, po želji.

Preporučujemo