Sastojci:

500 g očišćenih jagoda,

150 ml soka narandže,

100 g šećera,

1 želatin.

Kokos sloj:

250 ml kokosovog mlijeka (ili vrhnja),

1 želin (25 g),

100 g šećera,

2 vanilin šećera,

200 ml šlaga,

svježe jagode za ukrašavanje.

Priprema:

  1. Operite voće i usitnite zajedno sa sokom (štapnim mikserom). Sadržaj vrećice želina pomiješajte s 2 kašikice šećera, a zatim dodajte u voće. Zagrijavajte uz miješanje do vrenja.
  2. Stalno miješajući dodajte šećer. Pustite da zavri i kuhajte 3 minute, maknite s vatre i uklonite pjenu. Ostavite da se smjesa ohladi i počne želirati.
  3. Zatim napravite smjesu od kokosa. Da biste to postigli u kokosovo mlijeko umiješajte želin pomiješan s dvije kašike šećera i vanilin šećerom.
  4. Zagrijavajte uz miješanje i kad zavri kuhajte uz miješanje 3 minute. Ostavite da se smjesa hladi i počne zgušnjavati.
  5. U visoke čaše ulijte voćni žele, preko njega pažljivo nanesite sloj kokosove smjese pa ponovo jagodu i kokos.
  6. Voćni kup ukrasite šlagom i jagodama.