Najbolji način da date neodoljiv okus odrescima, piletini, ili bilo kojem drugom mesu koje pripremate, upravo su marinade.

 

Marokanska marinada

 

Sastojci: 2 kašičice kumina, 2 kašičice slatke paprike, kašičica cimeta, 3 čehna bijelog luka, sok jednog limuna, so.

 

Priprema:

Iscijedite sok jednog limuna. Dodajte kumin, slatku papriku, cimet, so i izgnjećeni bijeli luk. Marinadu dobro utrljajte u meso i ostavite ga u frižideru preko noći.

 

S chillijem i narandžom

 

Sastojci: sok dvije narandže, korica jedne narandže, kašika paste od paradajza, prstohvat chillija u prahu, so.

 

Priprema:

Narandže iscijedite, dodajte naribanu koricu, pastu od paradajza, so i chilli u prahu. Marinadu utrljajte u meso i ostavite preko noći u frižideru.

 

Limun marinada

 

Sastojci: sok jednog limuna, korica jednog limuna, 3 čehna bijelog luka, pola kašičice, so.

 

Priprema:

Iscijedite limun i naribajte koricu. Dodajte zgnječeni bijeli luk, so i biber. Utrljajte u piletinu i ostavite samo nekoliko minuta.

 

Five Spice

 

Sastojci: Five Spice mješavina začina, kašičica naribanog svježeg đumbira, kašičica naribanog crvenog luka, prstohvat kajenskog bibera, kašika soja sosa, sok jedne narandže, so.

 

Priprema:

Iscijedite sok jedne narandže i u njega dodajte soja sos, kajenski biber, so, naribani đumbir, crveni luk i mješavinu začina. Utrljajte u meso i ostavite u frižideru preko noći.

 

Mediteranska marinada

 

Sastojci: kašičica ruzmarina, kašičica kumina, kašičica origana, kašičica cimeta, 1 dl maslinovog ulja, so.

 

Priprema:

U maslinovo ulje dodajte ruzmarin, kumin, cimet, so i origano. Utrljajte u odrezak i ostavite u frižideru preko noći.

 

Jalapeno marinada

 

Sastojci: 3 čehna bijelog luka, sok jedne limete, kašičica kumina, kašičica origana, pola nasjeckane jalapeno papričice, so.

 

Priprema:

U sok od limete dodajte zgnječeni bijeli luk, kumin, so, origano i nasjeckanu papričicu. Utrljajte u meso i neka stoji nekoliko sati u frižideru prije pečenja.

 

Tandoori marinada

 

Sastojci: 180 g  jogurta, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike soka od limuna, 2 čehna bijelog luka, chilli u prahu, 2 kašike svježeg korijandera, 1 kašičica kumina, 1 kašičica curryja, pola kašičice soli.

 

Priprema:

U jogurt umješajte maslinovo ulje, sok od limuna, zgnječeni bijeli luk, pola kašičice chillija u prahu, korijander, kumin, curry i so. Meso (najbolje piletinu) ostavite u marinadi nekoliko sati prije pečenja.

 

Teryaki marinada

 

Sastojci: pola dl soja sosa, dvije kašike smeđeg šećera, 1 čehne bijelog luka, 1 kašika naribanog đumbira, 1 kašičica meda, pola kašičice wasabi paste.

 

Priprema:

U soja sosu otopite šećer. Dodajte zgnječeni bijeli luk, đumbir, med i wasabi. Meso (najbolje crveno) marinirajte nekoliko sati prije pečenja.

 

Meksička marinada

 

Sastojci: 1 dl sirćeta, 1 dl maslinovog ulja, 2 kašike svježeg korijandera, pola dl vode, 3 čehna bijelog luka, sok 1 limete, kašičica kumina, kašičica origana, kašičica soli, kašičica chillija u prahu, kašičica bibera.

 

Priprema:

Pomiješajte sirće, vodu i maslinovo ulje. Dodajte isjeckani korijander, zgnječeni bijeli luk, sok limete, kumin, origano, so, chilli i biber. Utrljajte u meso i ostavite preko noći u frižideru.

 

Jerk marinada

 

Sastojci: 1 srednji luk, 1 ljuta papričica, 45 ml soja sosa, 15 ml maslinovog ulja, 15 ml sirćeta, 2 kašičice majčine dušice, 2 kašičice smeđeg šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera, pola kašičice muškatnog oraščića, pola kašičice cimeta.

 

Priprema:

Luk narendajte. U maslinovom ulju, sirćetu i soja sosu otopite šećer. Dodajte luk, sitno nasjeckanu papričicu, majčinu dušicu, so, biber, muškatni oraščić i cimet. Meso ostavite u marinadi preko noći. Najbolja za crveno meso, ali i piletinu.