Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Deset marinada za meso iz rerne

po Vasa kuharica 29/05/2019
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Najbolji način da date neodoljiv okus odrescima, piletini, ili bilo kojem drugom mesu koje pripremate, upravo su marinade.

 

Marokanska marinada

 

Sastojci: 2 kašičice kumina, 2 kašičice slatke paprike, kašičica cimeta, 3 čehna bijelog luka, sok jednog limuna, so.

 

Priprema:

Iscijedite sok jednog limuna. Dodajte kumin, slatku papriku, cimet, so i izgnjećeni bijeli luk. Marinadu dobro utrljajte u meso i ostavite ga u frižideru preko noći.

 

S chillijem i narandžom

 

Sastojci: sok dvije narandže, korica jedne narandže, kašika paste od paradajza, prstohvat chillija u prahu, so.

 

Priprema:

Narandže iscijedite, dodajte naribanu koricu, pastu od paradajza, so i chilli u prahu. Marinadu utrljajte u meso i ostavite preko noći u frižideru.

 

Limun marinada

 

Sastojci: sok jednog limuna, korica jednog limuna, 3 čehna bijelog luka, pola kašičice, so.

 

Priprema:

Iscijedite limun i naribajte koricu. Dodajte zgnječeni bijeli luk, so i biber. Utrljajte u piletinu i ostavite samo nekoliko minuta.

 

Five Spice

 

Sastojci: Five Spice mješavina začina, kašičica naribanog svježeg đumbira, kašičica naribanog crvenog luka, prstohvat kajenskog bibera, kašika soja sosa, sok jedne narandže, so.

 

Priprema:

Iscijedite sok jedne narandže i u njega dodajte soja sos, kajenski biber, so, naribani đumbir, crveni luk i mješavinu začina. Utrljajte u meso i ostavite u frižideru preko noći.

 

Mediteranska marinada

 

Sastojci: kašičica ruzmarina, kašičica kumina, kašičica origana, kašičica cimeta, 1 dl maslinovog ulja, so.

 

Priprema:

U maslinovo ulje dodajte ruzmarin, kumin, cimet, so i origano. Utrljajte u odrezak i ostavite u frižideru preko noći.

 

Jalapeno marinada

 

Sastojci: 3 čehna bijelog luka, sok jedne limete, kašičica kumina, kašičica origana, pola nasjeckane jalapeno papričice, so.

 

Priprema:

U sok od limete dodajte zgnječeni bijeli luk, kumin, so, origano i nasjeckanu papričicu. Utrljajte u meso i neka stoji nekoliko sati u frižideru prije pečenja.

 

Tandoori marinada

 

Sastojci: 180 g  jogurta, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike soka od limuna, 2 čehna bijelog luka, chilli u prahu, 2 kašike svježeg korijandera, 1 kašičica kumina, 1 kašičica curryja, pola kašičice soli.

 

Priprema:

U jogurt umješajte maslinovo ulje, sok od limuna, zgnječeni bijeli luk, pola kašičice chillija u prahu, korijander, kumin, curry i so. Meso (najbolje piletinu) ostavite u marinadi nekoliko sati prije pečenja.

 

Teryaki marinada

 

Sastojci: pola dl soja sosa, dvije kašike smeđeg šećera, 1 čehne bijelog luka, 1 kašika naribanog đumbira, 1 kašičica meda, pola kašičice wasabi paste.

 

Priprema:

U soja sosu otopite šećer. Dodajte zgnječeni bijeli luk, đumbir, med i wasabi. Meso (najbolje crveno) marinirajte nekoliko sati prije pečenja.

 

Meksička marinada

 

Sastojci: 1 dl sirćeta, 1 dl maslinovog ulja, 2 kašike svježeg korijandera, pola dl vode, 3 čehna bijelog luka, sok 1 limete, kašičica kumina, kašičica origana, kašičica soli, kašičica chillija u prahu, kašičica bibera.

 

Priprema:

Pomiješajte sirće, vodu i maslinovo ulje. Dodajte isjeckani korijander, zgnječeni bijeli luk, sok limete, kumin, origano, so, chilli i biber. Utrljajte u meso i ostavite preko noći u frižideru.

 

Jerk marinada

 

Sastojci: 1 srednji luk, 1 ljuta papričica, 45 ml soja sosa, 15 ml maslinovog ulja, 15 ml sirćeta, 2 kašičice majčine dušice, 2 kašičice smeđeg šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera, pola kašičice muškatnog oraščića, pola kašičice cimeta.

 

Priprema:

Luk narendajte. U maslinovom ulju, sirćetu i soja sosu otopite šećer. Dodajte luk, sitno nasjeckanu papričicu, majčinu dušicu, so, biber, muškatni oraščić i cimet. Meso ostavite u marinadi preko noći. Najbolja za crveno meso, ali i piletinu.

 

 

 

biberčilimarinadasoulje

Preporučujemo

Begova čorba

04/01/2023

Recept za slasne juneće okruglice

04/01/2023

Kartoffel Kloesse – Prefine okruglice od krompira

28/12/2022

RECEPT: Tagliatele sa tikvom | KUHAJMO ZAJEDNO

21/12/2022

Punjena piletina

21/12/2022

Marinirani ražnjići

20/12/2022

Gurmanski ćevap

20/12/2022

Punjeni pileći batak i zabatak

20/12/2022

Pečena repa s kriškama naranče

13/12/2022

Švicarsko jelo: Palačinke od krompira

09/12/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh